SAP ve Blockchain Entegrasyonu: Güvenli İş Süreçleri
zurück zur Übersicht

Tema: SAP Entegrasyonu

BTC Bilişim Hizmetleri

Blockchain ve SAP entegrasyonu: Güvenlik, sürdürülebilirlik, tedarik zinciri ve dahası

Çoğunlukla kripto para birimleriyle ve dijital varlıklarla özdeşleşse de blokzinciri teknolojisi dijital güvenliğin yeni bir boyutunu temsil ediyor. Peki, kurumsal altyapılarını SAP çözümlerine emanet eden şirketler, hangi blockchain uygulamalarından, nasıl yararlanıyor?

Merkeziyetsizlik, kripto varlıklar, blokzinciri, token, tokenizasyon, gerçek dünya varlıkları… Türkiye’nin öncü şirketlerinin dijital dönüşümüne eşlik eden BTC Bilişim Hizmetleri olarak bugün, son yıllarda internete aşina, finansla biraz ilişkili herkesin mutlaka gördüğü bu kavramların temelinde yatan bir teknolojiyi konu edeceğiz. Evet, blokzincirinden bahsediyoruz. Blokzinciri çoğunlukla kripto para birimleriyle ve dijital varlıklarla özdeşlese de tamamen matematiksel güvene dayalı, değiştirilemez bir kayıt tutma aracı olan blokzinciri teknolojisinin kurumsal uygulamalarına, blokzincirinin SAP entegrasyonuna değineceğiz. Blokzincirinin kurumsal şirketlere sürdürülebilirlikten tedarik zincirine, veri güvenliğinden karbon hesaplamalarına, hangi alanlarda nasıl katkıda bulunduğunu, kurumsal uygulama yazılımı pazarının lideri SAP’nin perspektifinden aktarmaya çalışacağız. Öncelikle, “Blokzinciri nedir?” sorusuna yanıt vererek başlayalım.

Blockchain (blokzinciri) nedir? 

İngilizce blockchain olarak anılan blokzinciri, en basit tanımıyla bir ağdaki işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi sürecini kolaylaştıran, erişilebilir ve değişmez bir defterdir. Ev, araba, nakit, arazi gibi mülkler ve fiziksel varlıklar da fikri mülkiyet, patentler, telif hakları gibi gayri maddi varlıklar da blokzinciri üzerinde takip edilebilir. Başka bir deyişle tüm değerli varlıklar blokzinciri ağlarında izlenebilir. Bir sonraki başlıkta değineceğimiz, blokzincirinin temel özellikleri, bu teknolojiyi diğer tüm dijital kayıt yöntemlerinden güvenli kılar.

Blokzincirinin temel özellikleri nelerdir?

Blokzincirinin temel özellikleri dağıtık defter teknolojisi, değiştirilemez kayıtlar ve akıllı sözleşmeler olarak sıralanabilir. 

  • Dağıtık defter teknolojisi: İngilizcede distributed ledger technology olarak bilinen bu teknoloji, bir blokzinciri üzerindeki tüm işlemlerin bir defterde değil, ağ genelinde kayıtlı ve tüm blokzinciri katılımcıları tarafından erişilebilir olmasını sağlar.
  • Değiştirilemez kayıtlar: Blokzincirinde her kayıt bir kere gerçekleştirilebilir. Hiçbir katılımcı, bir kayıt tamamlandıktan sonra paylaşılan deftere kaydedilen işleme değiştiremez. Şayet bir hata ya da değişiklik yapılacaksa, bu düzeltme ya da düzenleme yeni bir kayıtta gerçekleştirilir.
  • Akıllı sözleşmeler: Tıpkı gerçek hayattaki sözleşmeler gibi, blokzincirinde de akıllı sözleşmeler vardır. Akıllı sözleşmelerin koşulları ve kuralları bir kez belirlenir ve blokzincirinde tutulur. Otomatik olarak çalışan bu sözleşmeler, ağ üzerindeki işlemleri karşılıklı güvene dayalı biçimde hızlandırır.

Blokzincirinin temel özellikleri, bu teknolojinin değiştirilemezliğinin, sunduğu güvenin, erişilebilirliğinin ve ölçeklenebilirliğinin garantisi olarak konumlanır. 

Blokzinciri kullanım senaryoları: İş dünyası blokzinciriyle neler yapabilir?

Coinbase tarafından yayımlanan Kriptonun Durumu: Fortune 500 Zincir Üstüne Taşınıyor başlıklı araştırma, genellikle finansla ve piyasalarla özdeşleştirilen blokzinciri teknolojisinin aslında kurumsal şirketlerde de yaygın kullanım alanı bulabildiğini gösteriyor. Rapora göre 2024’ün ilk çeyreğinde, Fortune 100 listesinde yer alan 100 büyük ABD şirketinin zincir üstü diye tabir edilen blokzinciri projelerinin sayısında, bir yıl öncesine kıyasla %39’luk bir artış görülüyor. Bu artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan kurumsal blokzinciri ilgisinin, kurumsal şirketlerden küçük ve orta ölçekli işletmelere kadar uzandığını fark etmek mümkün. Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin %56’sı, blokzinciri uygulamaları ve projeleri geliştiriyor.

Blockchain ve SAP entegrasyonu: Blokzinciri uygulama alanları ve faydaları

Peki, iş dünyasının sözünü ettiği bu blokzinciri uygulamaları nasıl sıralanıyor? Kurumsal şirketler hangi iş fonksiyonlarında, blokzinciri teknolojisinin olanaklarından yararlanıyor? Bu soruların yanıtlarını küresel kurumsal uygulama yazılımı pazarının lideri SAP’nin perspektifinden yanıtlayalım. Modern kurumsal kaynak planlamayı (ERP) geliştiren ve bu sayede dünya çapında en iyi iş uygulamalarının merkezi hâline gelen SAP, küresel kuruluşların blokzinciri teknolojisiyle olan ilişkisine de yön veriyor. Birkaç başlıkta, bazı kurumsal blockchain uygulama alanlarını özetleyelim

  • Veri güvenliği ve şeffaflık: Blokzinciri teknolojisinin SAP ile entegre edilmesi, veri güvenliğini ve şeffaflığını artırıyor. Kuruluşlar, blokzincirinin merkeziyetsiz yönetişim modelinden yararlanarak, veriler üzerindeki riskleri büyük ölçüde ortadan kaldırabiliyor. Veri yönetimi sorumluluğu, blokzinciri sayesinde çok sayıda katılımcılardan oluşan bir ağ boyunca dağıtılabiliyor ve ağ üzerindeki hiçbir varlık, zincir üzerine yapılan kayıtlarda tam kontrole veya yetkiye sahip olamıyor. Bu da bilgi güvenliğini, veri koruma kapasitesini artırırken verilerin tahrif edilmesi riskini de azaltıyor. Blockchain teknolojisinin SAP ile entegrasyonu, iş süreçlerine ve işlemlere gerçek zamanlı görünürlük ve şeffaflık sağlıyor. Bu sayede, tedarik zincirleri boyunca veya iş ekosistemleri genelinde hesap verebilirlik güçleniyor.
  • Tedarik zinciri yönetiminde iyileşme: Blokzincirinin bir tam güvenli kayıt yönetimi teknolojisi olduğunu düşündüğümüzde, envanter kayıtlarına, zincir boyunca ilerleyen ürünlerin gerçek zamanlı durumuna ve tedarikçi ilişkilerine dayanan tedarik zinciri yönetimi de bu teknolojiden yararlanabiliyor. Tedarik zinciri yönetimi, blokzinciriyle entegre SAP sistemleri kullanıldığında daha akıcı hâle geliyor. Tedarik zinciri yöneticileri gerçek zamanlı takip ve envanter optimizasyonu konusunda yetkinlik kazanabiliyor. Herhangi bir ürünün herhangi bir andaki konumu, değiştirilemez bir biçimde dijital bir deftere kaydedildiğinden tedarik zinciri izlemede tam zamanlı görünürlük sağlanabiliyor. 
  • Sürdürülebilirlik: SAP’nin sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir parçası olan Green Ledger vizyonu, blokzinciri teknolojisini, karbon muhasebesine uyguluyor. SAP'nin sürdürülebilirlik odaklı Sustainability Footprint Management, Sustainability Data Exchange, Sustainability Control Tower gibi uygulamaları, blokzinciri teknolojisinin gücüyle şirketlerin şu sorulara şeffaf bir biçimde yanıt verebilmesini kolaylaştırıyor:

    •   Hangi ürün grubum gelir bazında daha çok seri gazı emisyonu üretiyor?
    •   Nasıl daha yeşil tedarikçilerle çalışabilirim? 
    •   Sürdürülebilirlik yatırımları hangi alanlara yönlendirebilirim?
    •   Karbon salımı kaynaklı maliyetlerimi nasıl azaltabilirim?

SAP ve blokzinciri entegrasyonunun örneklendiği bu üç kullanım alanı dışında SAP’nin blokzinciri teknolojisi günün sonunda verimliliği, sürdürülebilirliği, maliyet tasarruflarını artırmayı, müşteri deneyimini ve sadakatini iyileştirmeyi mümkün kılan, ÇSY yükümlülüklerine uyumu kolaylaştıran ve bu sayede denetim ve uyum süreçlerini hızlandıran faydalar sunuyor. 

SAP ve blokzinciri entegrasyonuna BTC Bilişim Hizmetleri ile başlayın

Bugüne dek 500’den fazla müşteri için 1.600’ü aşkın projeye imza atan ve 350’den fazla çalışanıyla faaliyet gösteren BTC Bilişim Hizmetleri olarak, değişimin hızına ayak uyduran çözümlerimizle yanınızdayız. ERP'den çalışan deneyimine, varlık yönetiminden müşteri deneyimine, finanstan sektör bazlı özel paketlere uzanan bir ürün ve hizmet BTC Bilişim Hizmetleri, SAP uzmanlığıyla, şirketlerine veri temelinde yön vermek isteyen tüm liderleri son teknolojinin en etkin ve gerçekçi kullanımlarıyla tanıştırıyor. BTC Bilişim Hizmetleri’ni tanımak için bizimle bu bağlantıdan iletişime geçebilirsiniz.

BTC Bilişim Hizmetleri SAP Blog

İletişim için

Mustafa Eralp Küçük Satış Direktörü, Satış Yönetimi, İş Yazılım Çözümleri