SAP Güvenlik Yönetimi: En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
zurück zur Übersicht

Tema: SAP Entegrasyonu

BTC Bilişim Hizmetleri

SAP Güvenlik Yönetimi’nde En İyi Uygulamalar ve Stratejiler  

Verinin ve süreç yönetiminin işletmeler için "altın" değerine sahip olduğu ve öz sermayeden sayıldığı bir çağda, siber tehditler de daha kritik hale geliyor. Dijitalleşme hız kazanırken siber kırılganlıklar artıyor. Öte yandan gelişen yapay zeka gibi teknolojiler siber suçluların elini güçlendiriyor. Peki, dünyanın en büyük 100 şirketinden 99’una hizmet veren SAP, güvenliği nasıl sağlıyor?

Dijitalin gündelik süreçlere bu ölçekte entegre olduğu, iş yönetiminin önemli bir bölümünün dijital ortamda yürütüldüğü, kritik verilerin internet üzerinden transfer edildiği bir çağı yaşarken, işletmeler için veri ve sistem güvenliği, iş sürekliliğinin başlıca unsurlarından birine dönüşüyor. 

Bulut bilişim ve bulut kurumsal kaynak planlama (ERP) çözümleri her ölçekten işletme için işin merkezine dönüştükçe, güvenlik de üst düzey yöneticilerin gündeminde ilk sıralara yerleşiyor. Peki, müşterileri toplam küresel ticaretin %87'sini oluşturan, dünyanın en büyük 100 şirketinden 99’una hizmet veren SAP, güvenlik konusunda neler yapıyor? SAP güvenlik yönetimi deyince ne anlamak gerekiyor? SAP’nin Türkiye’deki ilk partneri olan BTC Bilişim Hizmetleri olarak bu sorulara yanıt vermeden önce, siber güvenliğin önemini araştırmalarla keşfedelim.

Siber Güvenlik Neden Önemli?

Yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi teknolojiler geliştikçe, kötü niyetli siber saldırganların araçları da güçleniyor. Bu durum siber tehdit ortamını değiştirerek siber saldırıların sayısını artırıyor; saldırı biçimleri artık “hizmet olarak” (SaaS) sunuluyor ve tüm bunlar ekonomik maliyetlere ve itibar kayıplarına sebep oluyor. 

Allianz'ın her yıl yayımladığı Risk Barometresi'nin 2024 sonuçları, fidye yazılımı saldırılarının maliyetinin önümüzdeki 10 yılın başında, yıllık 265 milyar dolara kadar ulaşabileceğini gösteriyor. Yalnızca 2023’ün ilk yarısında, “hizmet olarak fidye yazılımı” (RaaS) kitlerinin yıllık bazda %50 arttığı görülüyor. 2019’da bir siber saldırıyı gerçekleştirmenin 60 gün aldığı tahmin edilirken, bu rakamın artık dört güne kadar düştüğü tespit ediliyor. 

IBM’in X-Force Tehdit İstihbaratı 2024 başlıklı çalışması da bu verilere paralel sonuçlar ortaya koyuyor. Rapor, kritik kimlik bilgilerinin çalındığı veya ihlal edildiği siber saldırıların yıldan yıla %71 arttığını buluyor. Üstelik tehditler artarken, siber güvenlik ekiplerinin yükleri de ağırlaşıyor ve tahminler, üç saldırıdan yalnızca birinin, kuruluşların kendilerine ait güvenlik ekipleri tarafından tespit edildiğini söylüyor. 

SAP’nin Güven Modeli

Geliştirdiği sistemlerle ve yüksek teknoloji kullanan gelişmiş yazılımlarla küresel ticaretin önemli bir bölümünü canlı tutan kurumsal uygulama yazılımı pazarı devi SAP, kurumsal inovasyona yön veren bir teknoloji şirketi olarak siber güvenliğin hayati önemini biliyor. Tam da bu yüzden SAP, daha güvenli operasyonlar oluşturarak, çalıştırarak ve sürdürerek, işletmelerin uygulama ve verilerini korumayı kritik görevlerinden biri olarak görüyor. “Dünyanın en büyük 100 şirketinden 99’una hizmet veren SAP, müşteri verilerini nasıl koruyor?” sorusunun yanıtı, şu başlıklarla özetlenebiliyor:

  • Güvenlik Yönetimi:
    SAP, güvenlik stratejisini oluştururken NIST ve ISO gibi endüstri standartlarından yararlanıyor.
  • Denetim ve Uygunluk:
    SAP, güvenlik kontrollerini değerlendirme, sertifika ve denetim süreçlerini yönetme gibi yetkinliklere sahip ekip üyeleriyle çalışıyor.
  • İş Sürekliliği:
    %99,99 erişilebilirlik sunan SAP sistemleri, yedeklilik sayesinde iş sürekliliğini de büyük ölçüde garanti ediyor.
  • Siber Savunma:
    Şüpheli aktiviteler, olası güvenlik açıkları, SAP’nin sürekli izleme yapan araçları sayesinde anlık bildirimlerle takip edilebiliyor. Ayrıca SAP, siber güvenlikte “Red Team” olarak bilinen kırmızı takım testleriyle bir sistemin kırılganlıklarını açığa çıkarmakta da gönüllü rol üstleniyor.
  • Tehdit ve Risk Değerlendirmesi:
    SAP’nin veri güvenliği güven modelinin temelinde risk yönetimi yatıyor. SAP, müşteri verilerini korumak için gerekenleri risk yönetimi etrafında şekillenen modeliyle hayata geçiriyor.
  • Fiziksel Güvenlik:
    SAP’nin veri merkezleri ve veri merkezlerini işleten ekipleri, fiziksel güvenlik katmanlarıyla da korunuyor.
  • Geliştirme, Güvenlik ve Operasyonlar:
    BT uzmanlarının aşina olduğu DevSecOps, SAP’de ürün geliştirme süreçlerinin her aşamasına dahil ediliyor. SAP, yalnızca ürün geliştirirken değil, operasyon yürütürken de güvenlik kontrolü uygulama ve tasarımlarını devrede tutuyor.

SAP Güvenlik Yönetimi: En İyi Uygulamalar ve Stratejiler

Kapsamlı kurumsal yazılım evreninde SAP güvenliği, yine SAP’nin sunduğu en iyi uygulamalar ve bu uygulamaları hayata geçiren başarılı stratejilerle sağlanıyor. SAP güvenlik çözümleri, SAP çözümler ve hizmetlerinden yararlanan her ölçekten şirketin veri korumayı, siber güvenliği ve iş esnekliğini destekliyor. 

ERP’den CRM’e, insan kaynaklarından finansa, ulaşımdan depo yönetimine, sürdürülebilirlik yönetiminden muhasebeye, her iş fonksiyonu işin çözümler sunan SAP’nin güvenlik çözümleri, beş başlıkta toplanıyor:

  • Kimlik ve Erişim Yönetimi:
    SAP Cloud Identity Access Governance, SAP Cloud Identity Services, SAP Secure Login Service for SAP GUI, SAP Identity Management gibi çözümleri içeren bu ürün ailesi, SAP sistemlerini kullanan tüm çalışanların yetki tanımlamalarını yapmayı, erişim ve etki alanlarını belirlemeyi mümkün kılıyor. 
  • Güvenlik Konfigürasyonu ve İzleme:
    SAP’nin yazılımsal riskleri ve potansiyel siber tehditleri tespit etmede uçtan uca çözümler sunan bu ürün ailesinde SAP Enterprise Threat Detection, SAP Focused Run, SAP Early Watch Alert ve SAP Code Vulnerability Analyzer gibi ürünler öne çıkıyor. Tüm bu ürünler, uçtan uca tüm SAP sistemlerini 7/24 izleyerek erken uyarıları vakit kaybetmeden devreye sokma görevi üstleniyor. 
  • Veri Koruma ve Gizlilik:
    Siber güvenlik ve bilgi güvenliği, düzenleyicilerin belirlediği yasalara uyum için de kritik unsurlar arasında sayılıyor. SAP’nin Veri Koruma ve Gizlilik başlığında yer alan UI Data Protection, SAP Data Custodian, SAP Privacy Governance ve SAP Data Privacy Integration gibi modülleri, veri güvenliğini, veri uyumluluğunu şeffaflığı mümkün kılan tokenizasyon ve bulut gibi teknolojilerle bir araya getiriyor. 
  • Yönetişim, Risk, Uyum:
    SAP, yalnızca salt işlevsel departmanlar için değil, stratejinin belkemiğini oluşturan uyum ve risk yönetimi departmanları için de kritik çözümler sunuyor. SAP Risk Management, SAP Process Control, SAP Audit Management gibi çözümler uyum, denetim ve risk yönetimini tek potada eritiyor.
  • Güvenlik Desteği ve Topluluk:
    SAP müşterileri, operasyonel gereklilikler ve güvenlik güçlendirme yolları konusunda danışabilecekleri uzman ve BT partnerlerinin yanı sıra, küresel bir SAP topluluğuna sahip.
Güvenlik ihtiyaçlarınızı BTC Bilişim Hizmetleri ile belirleyin!

SAP güvenlik yönetimi ve SAP güvenliği konusunda aklınıza takılanlar mı var? Türkiye’deki ilk SAP iş ortağı olan ve 1.600’ü aşkın projeyle 500’den fazla müşteriyi memnun etmeyi başaran BTC Bilişim Hizmetleri, SAP’nin tüm yetkinliklerinden güvenle ve iç rahatlığıyla yararlanabilmeniz için burada. İşletmenizin dayanıklılığını en üst seviyeye çıkaracak, kırılganlıkları bertaraf edecek ve dijital ekonomiyi güvenle kucaklamanızı mümkün kılacak SAP güvenlik çözümleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

BTC Bilişim Hizmetleri  SAP Blog

İletişim için

Mustafa Eralp Küçük Satış Direktörü, Satış Yönetimi, İş Yazılım Çözümleri