Dünya çapında 600 yöneticinin katıldığı 2023 Dijital Dönüşümün Durumu Raporu, liderlerin %42’sinin, ekonomik koşullara rağmen 2023’te dijital yatırımlarını artırdığını gösteriyor. Peki, dijitalleşmenin yoğun, teknolojinin tam anlamıyla her iş sürecinin merkezinde olduğu bir çağda, işletmeler dijital dönüşümün verimini nasıl en üst seviyeye çıkarabilir? Sayıları giderek artan iş uygulamalarından, ağ ve cihazlardan akan verinin karmaşası nasıl engellenebilir? İşletmeler aynı anda hem dayanıklı hem kârlı hem de sorumlu kalmayı nasıl başarabilir? İşte tam bu noktada, devreye kurumsal entegrasyon kavramı giriyor. 1997’den bu yana SAP’nin iş ortakları arasında yer alan BTC Bilişim Hizmetleri olarak bu yazımızda, “Kurumsal entegrasyon nedir?”, “SAP Entegrasyonu ne anlama gelir?”, “SAP Entegrasyon stratejileri nelerdir?” sorularına yanıt vermeyi hedefliyoruz.
Kurumsal entegrasyon nedir? İş stratejilerinin entegrasyonu ne anlama gelir?
SAP’nin tanımına göre kurumsal entegrasyon; uygulamalar, veriler, bulutlar, uygulama programlama arayüzleri (API), süreçler ve cihazlar da dahil olmak üzere, bir BT ortamındaki her şeyi birbirine bağlamak için entegrasyon teknolojilerinden ve metodolojilerinden yararlanılmasıdır. Kurumsal entegrasyon, birden fazla iş sürecini, akıllı stratejiler ve yönetişim çerçeveleri kullanarak bir çatı altında birleştirmeyi tanımlıyor. Öyle ki pek çok organizasyon, kurumsal entegrasyonu önümüzdeki iki yıl için en önemli 5 önceliği arasında sıralıyor. Banka entegrasyonları, e-dönüşüm entegrasyonları, akıllı depo entegrasyonları gibi birçok alan ve sektöre uyarlanabilen SAP çözümleri ile işletmenizi bir adım öne çıkarmak için siz de BTC uzmanlığına güvenin.
SAP Entegrasyonu nedir?
SAP Entegrasyonu (SAP Integration), bir kuruluş içindeki farklı SAP sistem, süreç ve ürünlerini birbirine bağlamaya odaklanan, aynı kuruluş içindeki SAP çözümlerinin birbirleriyle ve SAP olmayan diğer iç ve dış sistemlerle konuşarak veriyi verimli bir biçimde paylaşmasını öngören kurumsal entegrasyondur. SAP Entegrasyonu; temelde bir işletmenin siparişten nakite, işe alımdan emekliliğe, üretim, depo yönetimi, banka ve resmi kurum iletişimi gibi kurumsal kaynak planlamanın dokunduğu tüm alanlarda ilgili tüm iş süreçlerini emanet ettiği çözümlerinin koordinasyonunun sağlandığı, her çözümün birlikte çalışabildiği, kurumsal ölçekli bir yönetişim çerçevesi oluşturmayı ve bu sayede karar alma süreçlerini tümleşik, tutarlı, sürdürülebilir ve kusursuz hale getirmeyi amaçlıyor.
SAP Entegrasyonu’nun faydaları: SAP Entegrasyonu neden önemli?
Özellikle Endüstri 4.0, yapay zeka, makine öğrenmesi, iş zekası gibi teknoloji ve iş konseptlerinin yükselişte olduğu bir dönemde, şirketlerin SAP ve SAP dışı sistemleri kullandığı süreç sayısı da artıyor. Tüm dijital altyapıların uyum içinde, bağlantılı bir biçimde çalışmasını sağlayan SAP Entegrasyonu’nun organizasyonlar için sağladığı temel faydalar şu başlıklarla özetleniyor:
İyileştirilmiş ve otomatikleştirilmiş iş süreçleri: Parçalı ve bağlantısız süreçler iş akışlarını yavaşlatıp operasyonel verimliliği engellerken, SAP Entegrasyonu firmaların hem kuruluş çapındaki süreçlerini birbirine bağlamaya yarıyor hem de otomasyonu olanaklı kılarak dijital temas noktalarında müşteri ve çalışan deneyimini iyileştiriyor.
Daha iyi müşteri içgörüleri: B2B ya da B2C işletmeler, müşteri iç görüleri için farklı kaynaklardan besleniyor. Bu farklı formatlardan gelen veriler iyi işlenmediğinde, ortak bir çıktıya dönüşemiyor. SAP Entegrasyonu sayesinde veriler tek noktaya bağlanarak her süreç için 360 derecelik bir görünüm elde edilebiliyor.
Geleceğin koşullarına hazır BT altyapıları: SAP Entegrasyonu, API öncelikli bir yaklaşım benimseyerek farklı bulut platformları, uygulamalar ve süreçlerin birbirine bağlanması için zemin oluşturuyor ve bu sayede işletmeler, BT altyapıları açısından geleceğe hazır hale geliyor.
Maliyet tasarrufu: İş süreçlerini kusursuzca otomatikleştirmeye, şirket içi verimliliği artırmaya yarayan SAP Entegrasyonu, dolaylı olarak operasyonel maliyetleri de azaltıyor.
Veri entegrasyonu ve artan veri kalitesi: Veri entegrasyonu anlamına da gelen SAP Entegrasyonu, işlenen verinin niteliğini artırarak veri odaklı bir işletme olma yolunda önemli kazanımlar sağlıyor.
SAP Entegrasyonu stratejisi ve yöntemleri
Dünyanın en büyük şirketlerinin dijital dönüşüm için güvendiği SAP, endüstriyel uzmanlığıyla entegrasyon için de çeşitli strateji ve yöntemler öneriyor. Farklı ihtiyaçlar için özelleştirilebilen SAP Entegrasyonu tipleri üç başlıkta özetleniyor.
SAP Süreç Entegrasyonu (SAP PI/PO): SAP Süreç Entegrasyonu veya SAP Process Integration olarak da bilinen bu entegrasyon tipi, daha çok yerel (on-premise) SAP sistemleri barındıran firmalar için SAP ve SAP dışı sistemlerin entegrasyonunda yerel ara katman yazılım platformu görevini üstleniyor. Adeta bir orkestra şefi gibi davranarak, işletmelerin farklı süreçler için karmaşık, noktadan noktaya ve izlenmesi çok zor olan entegrasyonlar yerine merkezi, izlenebilir, güvenli, sürdürülebilir ve servis tabanlı bir mimariye kavuşmasını sağlıyor.
SAP Integration Suite (IS): Temel bileşeni, önceki ismi ile SAP Bulut Platform Entegrasyonu (CPI: Cloud Platform Integration) olan ve kendisi de bulutta yer alan bulut entegrasyon ara katman çözümü olan SAP IS, işletmelerin SAP ekosistemlerini hem yerel hem de bulut uygulamalara bağlayan bir köprü olarak öne çıkıyor. Genel bulut, özel bulut, hibrit bulut ve çoklu bulut teknolojilerini benimseyen işletmeler, SAP sistemlerini birbirleri ve diğer sistemlerle hazır içerikler ve çok çeşitli adaptörler kullanarak SAP’nin stratejik yatırım alanı BTP’nin (Business Technology Platform) bir parçası olan SAP IS aracılığıyla entegre edebiliyor.
API entegrasyonu ve web hizmetleri: SAP sistemlerinin RFC, IDoc gibi SAP ye özgü ve SOAP, REST, File gibi genel standart iletişim teknolojileri tabanlı API’ler aracılığla bir şirketin uygulamalarının birbirleriyle iki yönlü iletişimini mümkün kılıyor. Böylelikle daha az sayıdaki entegrasyon ihtiyaçlarında hızlı çözümlerin uygulanabilmesi sağlanıyor.