Bulut: 10 Şirketten 9’U İçin Büyümenin Vazgeçilmezi
“Bulut (cloud) nedir?” sorusunun yanıtı, veri depolama, veri güvenliği, ağ oluşturma, yazılım uygulamaları ve iş zekası gibi hizmetleri internet üzerinden abonelik esasına göre sunan bir BT altyapısıdır şeklinde verilebilir. Özellikle yapay zeka (AI), nesnelerin interneti (IoT) ve analitikler gibi teknolojilerin gelişim hızı düşünüldüğünde, bu hıza ancak ve ancak dünyanın dört bir yanında konumlandırılan veri merkezleri yanıt verebiliyor. Bu noktada bulut bilişim, inovasyonun da merkezinde yer alıyor.
Öte yandan Deloitte’un Bulutun Geleceği Araştırması’na göre 10 şirketten dokuzu, yüksek teknolojilerle birlikte kullanıldığında bulutun büyüme için gerekli olduğunu düşünüyor. Ayrıca yine aynı sayıdaki işletme ve BT lideri, bulutu dijital dönüşümün temel taşı olarak görüyor. Başka bir deyişle bugün uçtan uca dijital dönüşüm ve son teknolojiler, bulut bilişimin gücüyle hayat buluyor.
Buluta geçiş sürecine başlamak ve bulut bilişimi tüm iş süreçlerinde benimsemek için nedenleri sıralamadan önce, genel anlamda bulutun işletmeler tarafından neden tercih edildiğini dört başlıkta özetleyelim:
- Güvenilirlik ve Güvenlik:
Bulut bilişimde uygulamalara ve veriye erişim, veri depolama ve veri güvenliği gibi tüm süreçler, yönetilen hizmet olarak bulut hizmeti sunan sağlayıcılara ve bulut platformlarına devredilir. Bu platformların veri merkezleri dünyanın dört bir yanında bulunur ve 7/24 erişilebilirlik garantisi verir. Ayrıca çok özel güvenlik önemleriyle korunur.
- Esneklik:
Bulutta geliştirilen iş uygulamaları ve yazılımlar, işletme ihtiyaçlarına göre kolayca özelleştirilebilir. Öte yandan bulut bilişim, ek donanım satın almadan bulut altyapısını genişletmeyi ve ölçeklenebilirliği de sağlar.
- Maliyet avantajı:
Bulut bilişim hizmeti alan işletmeler, yalnızca hizmet sağlayıcılarına aylık abonelik ücretleri öder. Bunun dışında donanım, teknik eleman, bakım gibi maliyetlere girmez. Bu da maliyet avantajı getirir.
- Daima güncel:
Bulut sağlayıcılar, yeni güncellemeleri ve inovasyonları bulut platformları üzerinden dağıtır ve tüm dünyaya eş zamanlı ulaştırır. Bu sayede yapay zeka, makine öğrenmesi, nesnelerin interneti gibi teknolojilerden yararlanmak; daima güncel yazılım, platform, veritabanı ve donanımlar sayesinde çok daha kolay hâle gelir.